Vyjádření 1. místopředsedkyně Senátu PČR A. Gajdůškové k dění na Ukrajině

5. 3. 2014 / Na včerejším jednání předsednictva senátorského klubu ČSSD jsme se dohodli, že parlamentní pozici a odmítnutí použití vojenské síly v dění na Krymu vyjádří předseda Senátu PČR M. Štěch dopisem předsedkyni Rady federace Federálního shromáždění Ruské federace paní Valentině Matvienko a zrušením jeho návštěvy v Rusku.

Dnes se sešel také senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Výbor ve svém jednomyslně přijatém usnesení odsoudil jasné porušení státní svrchovanosti a narušení územní celistvosti Ukrajiny, a postup ruských ozbrojených sil Ruské federace označil za akt agrese. Senátoři se také shodli na tom, že podporují pondělní výzvu Rady Evropské unie pro zahraniční věci (FAC) ze dne 3. 3. 2014 k okamžitému stažení ruských jednotek a k mírovému řešení krize v souladu s principy a závazky mezinárodního práva. Členové výboru také doporučili, aby Evropská unie dále vedla jednání o přidružení Ukrajiny k EU.