Články

Filtr

Vyjádření 1. místopředsedkyně Senátu PČR Aleny Gajdůškové ta téma BBC

23. 1. 2013 / Podporuji úsilí Českého rozhlasu zachovat unikátní frekvence  BBC v ČR doposud sloužící vysílání veřejné služby i nadále v oblasti veřejnoprávního vysílání. Věřím, že britská strana vnímá důležitost vysílání veřejné služby pro rozvoj demokracie. Jestliže tedy v devadesátých letech obdržela na základě mezivládní dohody radiové frekvence pro veřejnoprávní mediální prostor, pak by jistě bylo seriózním krokem, jestliže tyto frekvence již nepotřebuje nebo nehodlá využívat, českému státu opět vrátit. Forma by se jistě našla. V tomto duchu jsem již hovořila s britskou velvyslankyní  v ČR J.E. Sian MacLeod a budu se obracet i na britské kolegy v parlamentu.

 Alena Gajdůšková, členka Stálé komise Senátu PČR pro sdělovací prostředky<

Chci se opět moci hrdě hlásit k našemu prezidentovi

11.1.2013 / Když Jiří Dienstbier na počátku  prezidentské kampaně přišel s  heslem, že změna je možná, zdálo se mi to málo sdělné. Na konci kampaně musím přiznat, že Jiří osvědčil skutečně státnickou předvídavost.

Václav Klaus generálním pardonem všem podvodníkům a tunelářům ukázal, že změna nejen osoby na Hradě, ale celého přístupu k politice, je nezbytně nutná. Jiří Dienstbier pak svým životem, svými činy i vedením celé kampaně určitě nejen mě přesvědčil, že změna je také možná, a že tu je člověk, který má dost silný charakter, předvídavost i zázemí silné politické strany, který tu změnu dokáže nastartovat.

Věřte, že ji potřebujeme. Chci se opět moci hrdě hlásit k našemu prezidentovi. Nechci už nikdy jako vysoký ústavní činitel České republiky muset mlčet při setkání se zahraničními partnery doma nebo při zahraničních cestách, když přijde řeč na našeho prezidenta. Vysvětlovat a hájit kroky Václava Klause bez vzbuzení podezření o ztrátě soudnosti nešlo a přiznat jejich absurditu u vlastní hlavy státu také ne.

Tak jen prosím, lidi, běžte k volbám. Zvolte toho, kdo chcete, aby byl vašim vzorem doma a vašim obrazem v zahraničí. Já volím Dienstbiera.

 

Alena Gajdůšková

1. místopředsedkyně Senátu PČR<

1. místopředsedkyně Senátu PČR A. Gajdůšková byla hostem ČT v pořadu Hyde Park

9. 1. 2013 / Hostem pořadu Hyde Park České televize byla Alena Gajdůšková, 1. místopředsedkyně Senátu PČR a mluvčí stínové vlády ČSSD pro vědu a výzkum. Pořad byl odvisílán 8. 1. 2013 ve 20:00.

Video dostupné na:

http://www.ceskatelevize.cz/specialy/hydepark/08.01.2013/

Doslovný přepis vystoupení dostupný na:

http://www.gajduskova.cz/index.php/napsali-o-mne/49-monitoring/222-ustavni-stinost-a-aloba-kvli-amnestii<

Podpořím ústavní stížnost proti škodlivé amnestii Václava Klause

7. 1. 2013 / Po konzultaci s právními zástupci jsem se dnes rozhodla podpořit iniciativu některých senátorů a připojit svůj podpis pod ústavní stížnost proti nepřijatelné a škodlivé amnestii prezidenta republiky Václava Klause.

Jsem přesvědčena o tom, že je v této situaci mimořádně důležité využít všech sil k tomu, aby se podobným zneužitím ústavních pravomocí v budoucnu zabránilo. Je nepřijatelné, aby občané ztráceli důvěru ve spravedlnost a právní stát.

Požádám proto také své kolegy v senátorském klubu ČSSD, aby se k této stížnosti rovněž připojili.

Alena Gajdůšková<

Vyjádření 1. místopředsedkyně Senátu PČR Alena Gajdůškové k připravované ústavní stížnosti proti Klausově amnestii:

6. 1. 2013 / Ústavní stížnost vůči čl. II amnestie odpovídá mé snaze hledat cestu jak dopady amnestie na společnost napravit nebo alespoň omezit. Budu proto velmi zvažovat svoje připojení k tomuto návrhu.

Není ale prostředek, jak tento nešťastný krok prezidenta a vlády zvrátit. Je však nutné najít v této chvíli prostředek, jak společnosti vrátit důvěru ve spravedlnost i vědomí potřebnosti řídit se alespoň základními principy a dodržováním zákonnosti. Je ovšem třeba domyslet všechny důsledky jakéhokoliv kroku v této věci.

 

 

 Zdroj: Sekretariát místopředsedkyně Senátu PČR A. Gajdůškové, konigp@senat.cz<

Mlčící K. Peake

4.1.2013 / Vyjádření 1. místopředsedkyně Senátu PČR Aleny Gajdůškové k amnestii vyhlášené prezidentem V. Klausem a k odpovědnosti vicepremiérky K. Peake<

Úspory za každou cenu jsou navýšením vnitřního dluhu

3. 1. 2013 / Snížení deficitu státního rozpočtu by bylo velmi pozitivní zprávou, kdyby bylo dosaženo navýšením příjmů státního rozpočtu např. vyšším výběrem daní. Nevyplacením přiřknutých finančních prostředků ze státního rozpočtu ministerstvo financí fakticky vytváří vnitřní dluh mnoha resortů a institucí a zadlužuje tak naši budoucnost.<

Ztracený prezidentův projev a (ne)vymahatelnost práva

  • Kategorie: Blogy

2. 1. 2013 / Komentář k novoročnímu projevu prezidenta republiky Václava Klause jsem nechtěla psát hned po jeho přednesení prezidentem ze dvou důvodů, jednak jsem považovala pro možný další vývoj země za důležitější to, co přinesla novoroční debata českého a slovenského premiéra a srovnání jejich postojů na ČT a věnovala jsem se tomuto tématu. A pak jsem se nechtěla vyjadřovat k projevu prezidenta jen na základě prvního dojmu.<

Vážení přátelé

Vážení přátelé,

děkuji vám všem, kteří navštěvujete tyto stránky za váš zájem. Snažím se, aby stránky byly nejen obrazem mé práce, ale byly pro vás také zdrojem zajímavých informací, které se k vám přes média jen obtížně dostávají a pomohly vám tedy vidět dění ve společnosti v širších souvislostech. Tento aspekt mého webu chceme s mým týmem v tomto roce ještě posílit.

Přeji vám v novém roce klidné vody osudu, dobrý přístav v rodině, úspěšnou plavbu k dosažení vašich profesionálních cílů.

 

     S úctou a přáním všeho dobrého

                                                                       Vaše

 

 

                                                                                                     Alena Gajdůšková<

Ještě krásný, bohatý a šťastný nový rok

1. 1. 2013 / Nemohlo se lidem dostat při vstupu do nového roku lepší inspirace, než kterou byla debata premiérů České a Slovenské republiky na České televizi. Robert Fico hovořil o lidech. Petr Nečas o ekonomických poučkách. Rozdíly vládnutí z těchto odlišných pozic cítí lidé na vlastní kůži. Slovensko roste a zvyšuje se kvalita života lidí, zatímco ČR se potácí v recesi a čím dál tím více lidí, nejrychleji děti, se propadá k hranici chudoby. To je pro sociální demokraty nepřijatelné. Pozitivní řešení však je, jak nám ukazuje Robert Fico.

Ještě krásný, bohatý a šťastný nový rok

A. Gajdůšková

 

Celá dabata premiérů na ČT dostupná zde<