Články

Filtr

Justiční fórum 2013: vrcholná debata o přípravě zákona o státním zastupitelství

22. 5. 2013 / Z iniciativy Transparency International ČR (TI) a ve spolupráci s nadací Friedricha Eberta pořádala dnes 1. místopředsedkyně Senátu PČR Alena Gajdůšková odborný seminář Justiční fórum 2013 zaměřený na přípravu zákona o státním zastupitelství. Semináře se zúčastnili ministr spravedlnosti Pavel Blažek, vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová či speciální prokurátor Slovenské republiky Dušan Kováčik.<

A. Gajdůšková k odmítavému postoji prezidenta ČR jmenovat profesorem Martina C. Putnu

18. 5. 2013 / Politické rozhodování v procesu, jakým je v podstatě akt správního řízení, kterým uděluje prezident akademickou hodnost profesora, je nebezpečný precedent. V demokracii se za názory netrestá. Pro získání tohoto titulu musí vědci a vysokoškolští pedagogové splnit dané podmínky. Jmenování prezidentem pak je správní akt státní moci, kterým splnění těchto podmínek potvrdí. Poradci prezidenta si spletli výkon státní správy, kde není prezident ten, kdo rozhoduje, s udělováním státních vyznamenání, kde je to jeho autonomní rozhodnutí.

Alena Gajdůšková

1. místopředsedkyně Senátu PČR<

Kondolence Aleny Gajdůškové k úmrtí Valtra Komárka

16.05.2013 / Je mi velmi líto, že odešel prof. Valtr Komárek, čestný předseda ČSSD. Byl pro nás pojmem a nadějí v r. 1968. Byl významnou autoritou po r. 89. Je mi líto, že nám už nikdy na grémiu či jiných setkáních , na které chodil rád, nebude připomínat , že to nejdůležitější je držet se sociálně demokratických hodnot, sociálně a ekonomicky přemýšlet dlouho dopředu a v širokých souvislostech. A to všechno se šarmem a humorem jemu vlastním. Bude chybět ČSSD, bude mi chybět. Upřímnou soustrast chci vyjádřit všem jeho blízkým.

Alena Gajdůšková<