Závazek

5.04.2013 / Na nedávném sjezdu jsem se stala místopředsedkyní ČSSD. Stále znovu přemýšlím z různých perspektiv o tom, jaký to je pro mne závazek. Závazek dnes, ale také závazek vůči těm, kteří během stopětatřicetileté historie strany, kterou si letos připomínáme, věděli, co to znamená, být sociálním demokratem.

Řada z nich za své přesvědčení musela bojovat, nemálo z nich i trpělo – v nacistických a komunistických vězeních. Již před několika lety jsem jako dárek od prof. Erazima Koháka dostala knihu Anny Veverkové „Znovu bych mu ruku podala“.

S pohnutím jsem si tuto knihu přečetla. Paní Veverková, bystrá liberecká stařenka, sociální demokratka a žena pronásledovaného libereckého šéfa strany v ní popisuje její život, když se musela starat o děti sama – její manžel pobýval roky v komunistickém vězení. V jejím vyprávění si našel místo i tehdy mladičký Jiří Loewy, který si také odseděl řadu let, m. j. v Jáchymově, v podstatě jen za to, že byl sociálním demokratem a jednal ve smyslu toho, co je základní motivací sociálních demokratů od samého počátku – lidská práva a sociální spravedlnost. Tyto příklady mne motivují i dnes v hledání pozice, která se orientuje těmito cíli spíše než nějakou proklamovanou snahou „sjednocování levice“. To už tu bylo, a stačí si připomenout rok 1948.

Po stopětatřiceti letech existence ČSSD je její politika spíše otázkou tříbení a vývoje názorů, než sjednocování levice. Samozřejmě může být ČSSD schopná vytvářet koalice, i levicové, ale hlavní mou starostí je jasný profil naší strany v oblasti sociální spravedlnosti, hospodářského rozvoje, zahraničně-politické otevřenosti, podpory vzdělávání, technologického rozvoje a zabezpečení jeho trvalé udržitelnosti. Hledáme příbuzné názory, nikoliv plakativní jednotu. Chceme něčeho dosáhnout, ale nechceme ztratit svůj profil.

Ve funkci místopředsedkyně strany je pro mne historie strany závazkem. Reálná analýza dnešních problémů se musí odehrávat na základně zkušeností z minulosti. A zde je ČSSD stranou s historií nejdelší a tedy i nejhodnotnější.

Alena Gajdůšková