Názory a blogy

Voliči rozhodli. Strany čeká zkouška demokracie

27. 10. 2013 / Voliči rozhodli a odpovědnost politiků je jejich vůli s pokorou naplnit co nejlépe. Předčasné volby byly přece proto, že sněmovna nefungovala a vláda neměla demokratický mandát ke správě země. ČSSD je nyní na tahu, i když nevyhrála tak, jak jsme si všichni představovali. 

Číst dál

Kdo okrádá daňové poplatníky

3. 10. 2013 / Kde na to vezmete? Ptali se mně novináři, když jsem mluvila o financování vědy jako klíčové oblasti pro dlouhodobou prosperitu a stejně se mě ptají lidé na ulicích, když mluvíme o valorizaci penzí nebo o odmítání školného či nadstandardů ve zdravotnictví. Mám jednoduchou odpověď: Nedovolíme krást!

Číst dál

Špatná otázka: Jaké příjmy generuje Akademie věd?

2.10.2013 / Premiér v demisi se v Hospodářských novinách vyjádřil ke stavu české vědy a dal k dispozici některé dost radikální názory o rozpočtové podpoře a vědecké výkonnosti. Tu definoval pouze jako schopnost generovat příjmy. K tomu je nutné připomenout dvě věci..

Číst dál

Praha a atomární odzbrojení

10. 9. 2013 / V dnešní situaci nejistoty na blízkém východě a po použití chemických zbraní proti civilnímu obyvatelstvu je rizikovost rozšiřování nehumánních zbraní opět v popředí světového zájmu (pominu fakt, že zbraně jsou většinou nehumánní).

Číst dál

Slibujeme jen pot a slzy…

13. 9. 2013 / Martin Fendrych na Aktuálně opět kreslí virtuální realitu o ČSSD. Pan redaktor jistě dobře ví, že sociální demokracie zde je už 135 let a přežila ledasco včetně angažmá některých svých bývalých předsedů. Dnes je sociální demokracie jediná fungující strana s jasným hodnotovým ukotvením a jasnou vizí do budoucna.

Číst dál

Naší vizí je růst konkurenceschopnosti, ne její propad

4. 9. 2013 / Podle žebříčku Světového ekonomického fóra ČR klesla v hodnocení konkurenceschopnosti až o sedm příček, čímž jsme se ocitli za takovými zeměmi, jako je Ázerbájdžán a Portoriko. V takové situaci pak snížení financí v oblasti resortu školství je krátkozraké, ne zrovna moudré a možná i skandální.

Číst dál