Názory a blogy

Jednání s církvemi byla úspěchem i zklamáním

27.03.2014 Úkolem expertní skupiny ČSSD a ANO pro jednání s církvemi, kterou jsem vedla, bylo najít společensky přijatelnou a právně čistou podobu řešení majetkového vyrovnání s církvemi. Podařilo se prosadit opatření k větší transparentnosti hospodaření církví. Debata o odpovídající výši náhrad na expertní úrovni nebyla dokončena. Církve odmítly požadavky na účelovou vázanost části finančních prostředků i předkupní právo státu na restituovaný majetek.

Číst dál

Prezident se nemá vzdávat

13. 1. 2014 / Odklad jmenování vysokoškolských profesorů nepoškozuje jen je samotné, ale i jejich výzkumná pracoviště a vysoké školy. Ministerstvo školství by proto mělo bez odkladu návrhy na jmenování vysokoškolských profesorů předat panu prezidentovi, jestliže tak zatím neučinilo. Je pak věcí prezidenta, aby konal.

Číst dál

Nelson Mandela

15. 12. 2013 / Úmrtí bývalého jihoafrického prezidenta mne zastihlo ve víru koaličních jednání a jiných neodkladných úkolů. Jistě, vydechla jsem, trochu, a říkala si, že sice jeho roli znám, ale musím se k tomu ještě vrátit. Brzy jsem dostala impulz.

 

Číst dál

Konference v Senátu: Genderové dimense korupce

13. 12. 2013 / Senát PČR dnes hostil mezinárodní konferenci pod názvem „Genderové dimense korupce“, kterou pod záštitou předsedy Senátu PČR a Ministerstva spravedlnosti ČR uspořádala Skupina států proti korupci GRECO* (Group of States against Corruption).

Číst dál

Noc nekřišťálová, neboli Historia magistra vitae

9.11.2013 / Připomínáme si v těchto dnech jednu tragickou událost, která se týkala i části našeho území. Devátého listopadu 1938 nacisté zinscenovali v celém Německu, včetně toho, čemu říkali Sudetenlad, násilný útok na židovské spoluobčany. Noc prý křišťálová.

Číst dál

Mít takového Mazowieckého

3. 11. 2013 / Dne 28. října zemřel Tadeusz Mazowiecki, člověk, který uvážlivě a s klidem prosadil v roli prvního ministerského předsedy svobodného Polska první a nejdůležitější kroky polské posttotalitní transformace.

Číst dál